preskoči na sadržaj

Osnovna škola Viktora Kovačića Hum na Sutli

Login

ured@os-vkovacica-humnasutli.skole.hr

RADNO VRIJEME

KONTAKTI

_______________________

E-DNEVNIK UPUTE ZA RODITELJE

__________________________

 

 

______________________________

Eko-projektni dan "Zaštita voda"

TURIZAM OČIMA MLADIH

 

_________________

PROJEKT BALTAZAR

PROJEKT "ZALOGAJČEK 2"

___________________

 

Osnovna škola Viktora Kovačića Hum na Sutli

________________________

 DAN DAROVITIH

_________________________

JAVNI POZIV ZA PONUDE

__________________________

LIKOVNA KULTURA

ETNO ELEMENTI
U DRUŠTVENIM IGRAMA

________________________

PODUZETNIŠTVO U PODRUČJU LIKOVNE KULTURE

____________________

KATALOG I CIJENE PROIZVODA
2015./16.

________

OPIS RADA- UZ GLAŽUTA

Babica i Dedek v keramiki

Keramičari-fotogalerija

_____________________

ISTRAŽIVAČKI RAD

TRADICIJSKA JELA
HUMSKO-SUTLANSKOG KRAJA
____________________

JEDINSTVENI  ZAGORSKI   STOL  u tehnici terakote

_______________________

DIZAJN U ETNO KULTURI HRVATSKOG ZAGORJA

ETNO  DIZAJN  U  KERAMICI

__________________________________

____________________________

 

ne bacajte plastične čepove.....

_____________________________

 

BESPLATNO RJEŠAVANJE ZADATAKA IZ MATEMATIKE

O Š Viktora Kovačića

Comenius Hrvatsko-Poljski

PRAZNOGLAVICA

 

LIKOVNA SKUPINA

 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 10. 6. 2015.

Ukupno: 188510
Ovaj mjesec: 2195
Ovaj tjedan: 160
Danas: 160
JELOVNIK

JELOVNIK

LISTOPAD 2018.

 

 

 

 

POPIS UDŽBENIKA

 

UDŽBENICI

1.r. 5.r.
2.r. 6.r.
3.r. 7.r.
4.r. 8.r.

 

2017./ 2018.

 

 

 

 

 

 

Hum na Sutli
2017./ 2018.

Završnica projekta Čitajmo zajedno čitajmo naglas: zaboravljene knjige

 

Treću godinu zaredom učenici trećeg razreda matične škole s knjižničarkom rade na nacionalnom projektu za poticanje čitanja Čitajmo zajedno čitajmo naglas- zaboravljene knjige. Ove godine u projektu je bilo uključeno  1233 hrvatskih učenika iz 51 škole. Mi smo ove godine čitali  narodne bajke.  Započeli smo s hrvatskim bajkama iz knjige Ilustrirane hrvatske bajke, a potom iz Ilustrirane knjige bajki u kojoj su ispisane bajke cijelog svijeta. Čitali smo svaki dan petnaestak minuta nakon velikog odmora u školskoj knjižnici.

Zašto smo odabrali bajke? One nas oplemenjuju, one nas čine mudrijim, boljim. U njima dobro pobjeđuje zlo, poniznost nadmudruje oholost. One su spoj prirodnog i natprirodnog, stvarnog i nestvarnog, istinitog i izmišljenog. Vremena se mijenjaju, moderniziraju ali bajke ostaju iste. Tako smo čitajući bajke  jedrili po cijelom svijetu.

Domaćin smotre bila je OŠ Ante Kovačića iz Zlatara i njegov začetnik knjižničar, Denis Vincek. Za završnicu projekta gdje je bilo potrebno prezentirati knjigu, napravili smo film. Na samoj završnici koja je bila u srijedu, 28.3.2018. u kinu Tuškanac sudjelovali  su predstavnici 43 škole iz cijele Hrvatske. Radove djece i nas mentora došla je pogledati i pomoćnica ministrice obrazovanja Lidija Kralj koja je otvorila smotru te drugi uvaženi gosti.  Zbog ograničenog broja sjedećih mjesta na zahtjev organizatora gosp. Denisa Vinceka našu školu je predstavljalo samo dvoje učenika.

Zbog pozitivnih reakcija učenika tijekom čitanja i nadalje ćemo se uključivat u projekt.

 

 

 

 

 

 

 

 

Mali knjižničari u Dječjem vrtiću „Balončica“

U petak, 2. veljače  šest učenica izvannastavne skupine Mali knjižničari  čitale su djeci u DV „Balončica“. Mali knjižničari se nekoliko sati prije pripremaju na taj izazov.  Uvijek s veseljem i uzbuđenjem, s malom dozom treme, sa slikovnicom u ruci pohodimo u nekada i njihov vrtić. No čim sjednu pred djecu trema nestane i pojavi se zadovoljan osmjeh na licima čitača. Ovog puta počastili smo ih sa slikovnicama Kljunko, pačić izgubljena glasa, Kako uhvatiti zvijezdu padalicu i Malo pile i tajna sna, a oni nas pljeskom i grickalicama.

 

 

 

 

 

Slijedeći susret planiran je već u petak kada će čitati dječaci, a učenici 7. i 8. razreda koji su također Mali knjižničari pripremaju se za čitanje na Međunarodni dan čitanja naglas u petak,16. veljače.

 

 

 

Posjet Interliberu

 Na veliko veselje učenika u srijedu 8. studenog Mali  knjižničari posjetili su 40. Međunarodni sajam knjiga i učila Interliber.

Ulaz je i ove godine bio besplatan, a prijevoz je organizirala Narodna knjižnica Hum na Sutli. Na sajmu su se održale mnoge promocije novih izdanja, razgovori s autorima uz potpisivanje knjiga, predstavljanje knjiga, susret knjižničara, knjižara i nakladnika, dolazak hrvatskih i inozemnih književnih zvijezda i mnogo više.

Mnogo knjiga, stripova i slikovnica je bilo na sniženju pa su svi učenici kupili barem jednu ili dvije knjige za sebe ili svoju obitelj.

Učenici su također imali priliku provesti vrijeme i u Znanstvenom kvartu.

 

 

 

 

Mjesec hrvatske knjige 2017.

15.10. – 15.11.

Ovogodišnja manifestacija posvećena je enciklopedistici.

Program u našoj knjižnici:

 

Čitaj mi - igraonica u kojoj će učenici, Mali knjižničari čitati  u Dječjem vrtiću Balončica priče i slikovnice.    18.10. – 8.11. u 11,30

Enciklopedijska čajanka – učenicima su ponuđene tematski različite enciklopedije koje proučavaju, listaju i čitaju za vrijeme odmora i slobodnog vremena.

Čitaj mi!

Svaki petak Mali knjižničari početkom  4. sata čitaju učenicima kratku priču.

 

Foto safari!

Učenicima se organizira radionica Foto safari, igra u kojoj je jedan učenik fotoaparat, a drugi fotograf koji odabire fotografiju. Iz referentnih knjiga odabiru se dojmljive slike i ilustracije koje se postavljaju po cijeloj knjižnici. Učenici koji su sudjelovali kao fotoaparat i fotograf nakon Foto safarija razgovaraju zašto su odabrali pojedine slike i kakav su dojam ostavile.

Književni susret s Božidarom Brezinščakom Bagolom

U sklopu obilježavanja  Mjeseca hrvatske knjige u utorak, 16.10.2017. posjet književnika Božidara Brezinščaka Bagole i predstavljanje „knjige nad knjigama“ Enciklopedije Hrvatskog zagorja.

Posjet sajmu knjiga Interliber

U sklopu Mjeseca hrvatske knjige Narodna knjižnica Hum na Sutli organizira prijevoz za Male knjižničare, učenike koji sudjeluju u projektu Sat + te učenike po izboru učiteljica hrvatskog jezika.

 

 

 

Međunarodni mjesec školskih knjižnica 

Listopad slavi školske knjižnice kroz igru Riječ dana i izradu straničnika koje ćemo poslati kolegama učenicima u Portugal i Indoneziju.

Listopad nas opet zove da proslavimo rad svojih školskih knjižnica. Tradiciju slavljenja školskih knjižnica započela je 1999. godine bivša predsjednica Međunarodne udruge školskih knjižničara (International Association of School Librarianship) Blanche Wools sa Svjetskim danom školskih knjižnica. Zbog potrebe za fleksibilnošću, 2008. godine proslava je prerasla u Međunarodni mjesec školskih knjižnica kako bi knjižnice diljem svijeta mogle odabrati dan u mjesecu koji najbolje odgovara njihovim potrebama. Za vrijeme ovog mjeseca školske knjižnice mogu odabrati dan, tjedan, ili cijeli mjesec koji će posvetiti proslavi značaja svoje knjižnice.

RIJEČ DANA

Tako se i u našoj školskoj knjižnici učenici mogu uključiti u slavlje na način da svaki dan posjete knjižnicu u kojoj je pripremljena igra Riječ dana. Učenicima je za svaki dan zadana jedna teška riječ koju moraju pronaći u Rječniku hrvatskog jezika te je prepisati ili fotografirati s mobitelom. Tako će do kraja mjeseca listopada prikupiti mnogo riječi. Nakon što učenici nauče značenja svih zadanih riječi, učenici će morati pred tročlanim povjerenstvom pokazati da su naučili pojmove. Pobjedniku koji će znati objasniti najviše riječi dodijelit će se bogata nagrada.

IZRADA STRANIČNIKA

Tema ovogodišnjega Međunarodnog mjeseca školskih knjižnica je Povezivanje zajednica i kultura i temelji se na temi godišnje konferencije Međunarodne udruge školskih knjižničara: Učenje bez granica. U skladu s time, ove se godine Međunarodni mjesec školskih knjižnica usredotočuje na povezivanje zajednica i kultura cijelog svijeta koje dijele ljubav prema školskim knjižnicama. Učenici naše škole koji polaze izvannastavnu aktivnost Mali knjižničari izrađivat će straničnike i podijeliti ih svojim kolegama u Portugal i Indoneziju. Na straničnicima će biti njihove slike i preporuke što je vrijedno i zanimljivo pročitati o Hrvatskoj s vezom linka na sadržaj web stranica o ljepotama Hrvatske i kulturne baštine. Također očekujemo i pošiljku straničnika iz Portugala i Indonezije.

 

                                                                                                          Knjižničarka

2016./ 2017.

Mali knjižničari u Dječjem vrtiću „Balončica“

galerija slika

 

Mali knjižničari, skupina učenika petih i šesti razreda čitali su edukativne kratke priče Mladena Kušeca. Radi se o već tradicionalnoj akciji javnog čitanja učenika naše škole u Dječjem vrtiću „Balončica“. Mali knjižničari Nika Cipan i Mia Kantoci čitale su Priče o prometnim znacima te su kroz priču djecu upoznavale s osnovnim i njima najpotrebnijim prometnim znacima. Andrej Špoljar i Valent Lipnjak čitali su skupinama priču o brojevima, a djeca su trebala na svakoj stranici otkrivati i prebrojavati predmete. Marija Horvat i Lana Zajec su u sve tri skupine, Zvončići, Bubamare i Leptirići pročitale Pozdravi su lijepe riječi koja je  djecu poticala na suradnju. O bojama su djeci čitale Ira i Ema Tepeš također u svim skupinama. Smijeh i radost nije silazilo s lica čitaća što zbog zadovoljstva što su ponovo u vrtiću, što zbog sreće i veselja s kojima su ih djeca dočekala. 

Na sveopće veselje djece iz vrtića i Malih knjižničara dogovorili smo slijedeći skori susret.

 

                                                                                   Sandra Kovačić, knjižničarka

 

 

 

 

 

Igra za poticanje čitanja Čovječe, načitaj se!

galerija slika

U srijedu, 25. siječnja s učenicima od 1. do 4. razreda u predvorju naše škole igrali smo našu omiljenu  igru za poticanje čitanja Čovječe, načitaj se. Igra slična Čovječu, ne ljuti se! postaje sve popularnija. Učenicima  pruža priliku pokazati  da su pročitali zadanu lektiru te da su razumjeli pročitano. Lektira je unaprijed zadana kako bi tim koji se natječe imao dovoljno vremena pročitati knjigu i pripremiti se za igru. Timovi se bore  za pobjedu. Na svakom polju na koje ga kocka upućuje postavlja se pitanje iz zadane knjige. Igra postaje još zanimljivija kada se u sve to umiješa i kocka koja usporava put prema cilju. Tako u srijedu, kocka nikako nije bila naklonjena učenicima prvog razreda. Zato početkom igre podižući desnu ruku dajemo obećanje da ćemo poštivati fer play igru, čestitati pobjedniku i da se nećemo ljutiti ako njegov razred ne pobijedi. Pobijedili su učenici četvrtog razreda uz zadanu lektiru Klopka za medvjedića, spisateljice Maje Glušćević. Drugoplasirani bili su učenici trećeg razreda s knjigom Sanje Polak, Dnevnnik Pauline P. Učenici prvog razreda kojima je ovo bilo prvi puta za kviz Čovječe, načitaj se pripremali su se s knjigom Pale sam na svijetu. Drugi razred je sudjelovao s knjigom Poštarska bajka.

Na kraju igre pobjednici su proslavili svoj uspjeh te su svi dobili Linoladu, a ostali učenici uz manje sreće s kockom ali sa isto tako puno znanja o pročitanome, dobili po jedan bombom za nagradu.

 

 

                                                                                                          Knjižničarka

 

 

 

Mjesec hrvatske knjige 2016.

više....

 

Međunarodni dan pismenosti

obilježen u školskoj knjižnici

 

Dan pismenosti obilježava se 8.rujna, a utemeljen je 1967.god. na prijedlog UNESCO-a. Cilj je da se svake godine ukazuje na važnost i vrijednost pismenosti, vještine čitanja, pisanja i računanja. U svijetu još uvijek ima oko 770 milijuna nepismenih osoba. Danas u svijetu  suvremenih tehnologija više nije dovoljno biti pismen u osnovnom smislu (znati čitati i pisati) već je potrebno stjecati i usavršavati i druge vrste pismenosti kako bi nam dostupne bile informacije s različitih medija. Mnoge  informacije dostupne su i u ili samo u digitalnom obliku  pa su  informatička i informacijska  pismenost vrlo važne.

   U našoj školskoj knjižnici Međunarodni dan pismenosti obilježili smo s učenicima petih razreda. Putem plakata učenici su saznali da je pismenost prije svega ljudsko pravo, a temeljem toga utječe na mnoge grane poput gospodarstva, zdravlja, mira u svijetu…Upoznati su s UNESCO-ovim procjenama koje  govore kako je danas u svijetu nepismena svaka peta odrasla osoba (od toga su čak dvije trećine žene), a čak 75 milijuna djece ne pohađa školu. Osviješteni činjenicom da smo sretni što nam nitko na uskraćuje pravo na obrazovanje i dostupnost informacija krenuli smo u potragu za knjigom.

  Učenici su stjecali nova znanja i proširivali svoju knjižničnu pismenost tražeći odgovor na pitanje: Kako pronaći knjigu u knjižnici? Pri tom su se služili osnovnom pismenošću čitajući oznake na policama, a zatim su saznali kako u knjižničnom e-katalogu  provjeriti ima li knjižnica određenu knjigu i mogu li je posuditi.

 

  

2015./ 2016.

Osnovna škola Viktora Kovačića

Školska knjižnica

 

Mali princ

Tijekom svibnja u školskoj knjižnici učenici su mogli sudjelovati u igri Najljepša rečenica i meni najdraža misao napisana je u knjizi…  Zadatak svih učenika bio je da na oblačiće koji  su bili postavljeni na panou školske knjižnice zapišu  i podjele s ostalim učenicima lijepe retke književnosti. Iz svake knjige koju pročitamo u našu svijest ureže se neka misao ili lijepa rečenica.  Složno je odabrana najljepša rečenica koju je izabrao i zapisao Hrvoje Debeljak iz 6. razreda iz knjige Mali princ,  Antonie de Sainta.

 

 

 

Hrvoje je dobio za nagradu malu bombonijeru, a mi priliku da se zapitamo…

Priložen je tekst Maje Sertić kopiran s portala www.nijesmijesno.hr pa pročitajte.

 

U svima nama čuči Mali princ

Koliko puta ste opsovali?  Koliko puta ste nekog  pogrdno izvrijeđali? Koliko puta ste kukali kako vam je teško? Koliko puta ste ogovarali? Koliko puta ste lagali? Niste ni slutili da vas dijete promatra, sluša i upija poput spužve.

U vremenu u kojem živimo, živimo tako brzo da stvari radimo navikom, da odreagiramo u trenutku a niti ne promislimo, da često kukamo jer je normalno, to svi rade. Kažemo da vrijeme leti i da često ni ne primijetimo kako nam je dijete tako brzo naraslo i otišlo od kuće.

Dok je još malo dijete sluša i gleda vas. Sutra će to prenijeti dalje i širiti će se kao viroza zrakom. A onda ćete se pitati od kuda mu to? Odgovor je: OD VAS.  Vi ste njihov prozor u  svijet. Oni su vaše kopije.  Zato će se sutra posvađati s djecom u školi/vrtiću jer oponašaju vas, probati pušiti jer vi to radite, brinuti se gdje je tata nakon posla jer vi to radite, psovati jer je to od vas čuo i smatra to normalnim. Pa odrasli znaju što rade, oni su odrasli, zar ne?

Ili možda ne…

Odrasli bi zapravo trebali gledati djecu i učiti od njih.

Djeca žive u ovom trenutku. Puno se smiju, igraju. Ako se posvađaju brzo se pomire. Vole se grliti. Vole isprobavati nove stvari. Vole spajati nespojive okuse i  odjevne kombinacije. Vole istraživati sve novo. Vole postavljati pitanja. Vole životinje. Vole puhati svjećice na svojoj torti i govoriti da imaju 5 i pol godina.

Brzo odrastu i više se ne igraju jer su veliki i moraju učiti, a velika djeca se ne igraju. Odijevanje im više nije zabavno i spajanje nespojivih kombinacija jer moraju paziti da im se drugi ne bi smijali i zezali ih. Od onog neustrašivog djeteta postanu ozbiljni i tihi jer neće dignuti ruku i pitati pitanje koje ga zanima kako ga ne bi kasnije ismijavali.  Prestanu puhati svjećice na torti jer godine više nisu važne.

Svi smo čitali Malog princa i sjećamo se izreke „Čovjek samo srcem dobro vidi. Bitno je očima nevidljivo“ , ali malo se tko sjeća anegdote o slici zmijskog cara kako guta slona. Pokazivao je svoje remek djelo odraslima i pitao ih da li ih crtež plaši? A oni su svi uvijek odgovarali: “Zašto bismo se plašili šešira?“ Razočaran reakcijom nacrtao je još jedan crtež, s tim da je taj drugi iznutra pokazivao slona. Nakon drugog crteža mnogi su mu savjetovali da se okani crtanja, samo zato jer oni nisu razumjeli sliku.

 

Djecu trebamo usmjeriti i biti im podrška, ne sputavati. Trebamo ih pustiti da budu svoji. Dati im primjere i pustiti da sami nađu odgovore koji im odgovaraju. Biti im primjer. Primjer da je život lijep. Ljepota je u malim stvarima i velikim prijateljima. Dobro se dobrim vraća, a hrabrost je vrlina. Osmijeh otvara sva vrata. Život će ih ostalom i ovako naučiti, zašto ih već sada plašiti i ograničavati.

 

Maja Sertić

 

                                                          Knjižničarka Sandra Kovačić

 

 

Završnica projekta „Čitajmo zajedno- čitajmo naglas: zaboravljene knjige.“

galerija slika

U petak, 1. travnja 2016. godine u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu sudjelovali smo na završnici projekta „Čitajmo zajedno- čitajmo naglas: zaboravljene knjige.“

Projekt je započeo prije pet godina u Osnovnoj školi Ante Kovačića u Zlataru  i te prve školske godine uz zlatarsku školu sudjelovale su OŠ Belec, OŠ Mače i OŠ Franje Horvata Kiša Lobor. Projekt, čiji je nositelj OŠ Ante Kovačića Zlatar, a voditelj knjižničar Denis Vincek, nastavio je dalje uz veliku podršku ravnateljice Rajne Borovčak koja je kao magistra primarnog obrazovanja svjesna važnosti poticanja čitanja u ranoj dobi, ali je već treće godine bilo toliko škola da je pokroviteljstvo i organiziranje završnica preuzela Hrvatska udruga školskih knjižničara na čelu s predsjednicom gđom Vanjom Jurilj. Nakon susreta u Arkadiji i prošle godine  na Zrinjevcu, ove je godine završnica projekta na koje su došli predstavnici iz čak 30 škola, njihovi knjižničari i razredne učiteljice, održana u NSK i to drugi put u sklopu priredbe Knjižna booka koju organizira Hrvatska udruga školskih knjižničara.

Po dvoje učenika iz svake škole predstavilo je različitim scenskim prikazima – od lutkarskih predstava do igrokaza – zaboravljene knjige, odnosno građu koja više nije obvezna lektira, a postoji još uvijek u našim knjižnicama: poput Zvižduka s Bukovca, Anke Brazilijanke, Priče o kravati, Plavog kaputića, Hitrecova djela Kratki ljudi ili Smijeh na četiri kata… (ukupno 29 različitih djela). Učenici i njihovi mentori stručni suradnici knjižničari i razredne učiteljice potrudile su se pa je tu bilo prekrasno kostimiranih likova, zanimljivih PowerPoint prezentacija i plakata, ali i audio i video isječaka nastalih na temelju pročitane knjige.

U našoj školi projekt se provodio s učenicima trećeg razreda središnje škole. Početkom drugog polugodišta čitalo se zajedno, čitala se naglas zaboravljena  knjiga Mladena Kušeca Plavi kaputić. Čitalo se krajem velikog odmora po jedno poglavlje knjige. Čitanje je započela knjižničarka, a nastavili su  učitelji, stručna služba  pa i tehničko osoblje. Nakon pročitane knjige učenici trećeg razreda jednoglasno su odabrali poglavlje koje im se najviše svidjelo. Dogovorili smo da ćemo se na završnici projekta u NSK predstaviti igrokazom. Tri učenice Laura Bračun, Karla Miklaužić i Tonka Kovačić prihvatile su izazov i uvježbavale igrokaz Plavi kaputić.

U NSK  slavio se rođendan velikog dječjeg pisca Hansa Christiana Andersena i na njegov  se rođendan, 2. travnja, već četrdeset godina obilježava Međunarodni dan dječje knjige. HUŠK se toj proslavi pridružuje Knjižnom bookom, svečanosti dječje knjige i čitanja. Nakladnici su tom prilikom predstavili svoja nova izdanja, a brojni posjetitelji i sudionici razgledali su izložbu nagrađenih ilustracija Andreje Peterlik Huseinović. Djeca su se i jako zabavila uz mađioničarske trikove Joze-Boze, originalni čitalački kviz koji je vodio Siniša Cmrk i učenicima omiljene voditelje programa Luciju Luque Akrap i Vida Ćosića.

Svim učenicima, njihovim mentorima i školama uručene su potvrde i priznanja, zahvaljujući HUŠK-u i sponzorima i darovi nakladnika, a knjižničari su se dogovorili da projekt ide dalje i sljedeće godine.

Laura Bračun, 3. r.

Karla Miklaužić, 3. r.

Tonka Kovačić, 3. r.

                                               Knjižničarka Sandra Kovačić

 

 

Naslov knjige je. . .

 

 

 

Naziv je igre koja je bila postavljena na panou školske knjižnice tijekom veljače. Zadatak je bio pročitati  tekst i odgonetnuti o kojoj knjizi je riječ.  Na svakom kartonu zalijepljen je dio kopiranog dijela knjige. Bili su to dijelovi teksta iz lektirnih naslova od 1. do 8. razreda.

 Pa je tako odabrano za:

razred- Pepeljuga
razred - Pinokio
razred  -Vlak u snijegu
razred - Šuma Striborova
razred  - Koko i duhovi
razred -  Kako je Potjeh tražio istinu
razred  - Divlji konj
razred  - Alkar

Učenik koji točno odgonetne kojoj knjizi pripada  dio teksta, za nagradu dobiva veliku čokoladu. Papirić s odgovorima trebalo je ubaciti u metalnu kutiju. Kako bi bili svi ravnopravni bilo je dovoljno odgonetnuti lektirna djela do razreda u koji se pohađa, odnosno djela koja su do sada bila zadana za lektiru.

Početkom ožujka Mali knjižničari održali su izvlačenje. Pobjednica ove igre je Lucija Podhraški iz 6. a razreda. Kod izvlačenja pobjednika Male knjižničare je posebno razveselilo  što je izvučena učenica, koja  najredovitije pohađa Male knjižničare i ujedno je najaktivnija članica. Čestitamo joj.

Ujedno pozivamo sve učenike da i nadalje prate igre za poticanje čitanja koje se organiziraju u školskoj knjižnici.

 

                                                                            Knjižničarka Sandra Kovačić

 


 

 

Čovječe, načitaj se!

galerija slika

 

 

U srijedu, 3. veljače s učenicima od 1. do 4. razreda u predvorju naše škole igrali smo našu omiljenu  igru za poticanje čitanja Čovječe, načitaj se. Igra slična Čovječu, ne ljuti se! postaje sve popularnija. Učenicima  pruža priliku pokazati  da su pročitali zadanu lektiru te da su razumjeli pročitano. Lektira je unaprijed zadana kako bi tim koji se natječe imao dovoljno vremena pročitati je. Timovi se bore  za pobjedu. Na svakom polju na koje ga kocka upućuje postavlja se pitanje iz lektire. Igra postaje još zanimljivija kada se u sve to umiješa i kocka koja usporava put prema cilju. Tako u srijedu, kocka nikako nije bila naklonjena učenicima četvrtog razreda. Zato početkom igre podižući desnu ruku dajemo obećanje da ćemo poštivati fer play igru, čestitati pobjedniku i da se nećemo ljutiti ako njegov razred ne pobijedi. Pobijedili su učenici drugog razreda uz zadanu lektiru Miš, Božidara Prosenjaka, drugoplasirani bili su učenici trećeg razreda s Vlakom u snijegu, a učenici prvog razreda kojima je ovo bilo prvi puta bili su treći. Oni su čitali Plesnu haljinu žutog maslačka. Četvrti razred je sudjelovao s knjigom Maje Gluščević, Klopka za medvjedića.

Učenicima je ponuđena literatura za slijedeću igru. Prvi razred čita Pale sam na svijetu, drugi knjigu Hrvoja Kovačevića,General Kiro miš. Treći razred Pripovijesti o doktoru Dolittleu, a četvrti Pas zvan gospodin Bozzi.

 

                                                                                                          Knjižničarka

 

 

 

Donacija knjiga za školsku knjižnicu

 

Društvo naša djeca „Straža“ je početkom studenog 2015. godine donirala novčana sredstva za školsku knjižnicu. Doniranom iznosu od 1500 kn Društvo naša djeca „Straža“ pridodana je donacija Titanika I.H.d.o.o.u vlasništvu Ivice Horvata u iznosu 1000 kn. Tako smo s iznosom 2500 kn na sajmu knjiga Interliber  kupili 47 novih naslova lektire za potrebe učenika od prvog do osmog razreda. Raznim školskim projektima i aktivnostima te dobrodošlim donacijama kojih na sreću ima sve više,  iz godine  u godinu udaljavamo se od  pojma nedovoljnog broja knjiga za lektiru.

Upravo iz tog razloga  i ova donacija nam je jako vrijedna.

 

 

 

 

Tulum s(l)ova u Balončici

 

U petak, 27 studenog, u sklopu projekta Tulum s(l)ova, knjižničarka i učenici, članovi izvannastavne grupe Mali knjižničari posjetili su dječji vrtić Balončica. Cilj projekta je poticanje čitanja iz užitka kod učenika, ali i u široj javnosti. Učenici su čitali priče najstarijoj skupini Zvončića. Za male knjižničare čitanje pred vrtićkom djecom uvijek je izazov. Da li će im se priče svidjeti? Da li će čitanjem privući dovoljno dugo njihovu pažnju? Sve su to elementi koji trebaju biti zadovoljeni kod tako zahtjevne publike. No, ne možemo pobjeći od činjenice da se  kod takvih druženja stvaraju dobri preduvjeti da dijete zavoli knjigu, da se unapređuje sposobnost njihova slušanja te da bogate maštu i kreativno mišljenje. Susret je završio uz obostrano veselje jer čitanje izaziva ugodu i zadovoljstvo. Kratkom najavom upoznali smo  ih sa djevojčicom Anom o kojoj ćemo im čitati  na slijedećem susretu.

                                                                                              Knjižničarka Sandra Kovačić

 

 

Nova lektira u školskoj knjižnici

Povodom književnog susreta sa Sanjom Pilić naša škola je upotpunila učenički  knjižni fond. Tako  su se kupnjom knjiga podmirili troškovi prema književnici i Mozaiku knjiga. Nakon dužeg vremena troškove književnog susreta nije pao na leđa roditelja koji su do sada plaćali 5 kuna po djetetu za književni susret, već je iznos od 2500 kn  podmirila škola.

 

                                                                                             

¸                                                                                 Knjižničarka Sandra Kovačić

 

 

ADVENT U ŠKOLSKOJ KNJIŽNICI

 

Prosinac je mjesec darivanja, započelo je odbrojavanje do Božića. Da bi lakše pratili dane do  blagdana, u našoj knjižnici izradili smo  adventski kalendar. U svakom   džepiću  adventskog  kalendara nalazi se papirić s pitanjem iz lektirnog djela. Svaki razred ima točno određeni dan za odgovaranje. Prvi dan adventa namijenjen je učenicima prvog razreda i tako redom. Učenik koji tog dana točno odgovori na postavljeno i bude izvučen dobiva poklon. Pitanje se postavlja cijelom razredu za vrijeme velikog odmora. Adventski kalendar nalazi se  na panou u školskoj knjižnici.

 

 

 

 

INTERLIBER 2015

 

Dana 14.11.2015. određeni učenici Osnovne škole Viktora Kovačića bili su na zagrebačkom sajmu knjiga Interliber. Neki od učenika tamo su uživali u kupnji knjiga,a neki su samo razgledavali mnoštvo knjiga koje su se tamo nalazile. Učenici su se također na sajmu susreli sa spisateljicom Sanjom Pilić, koja je već ove godine i bila kod nas u našoj školi u posjeti. Ona nas se prisjetila i srdačno pozdravila cijelu našu školu i sve djelatnike u njoj. Učenici su također imali priliku fotografirati se sa njom, pa su se tako neki od učenika i fotografirali za uspomenu na ovaj lijepi dan proveden na sajmu knjiga Interliber.

Ovo je bio još jedan posjet sajmu knjiga Interliber kojeg je organizirala gđa. Narcisa Brezinščak, knjižničarka Narodne knjižnice Hum na Sutli. Sa učenicima su u pratnji bile i psihologica Andrea Rebić i knjižničarka Sandra Kovačić.

 

U ime svih učenika, hvala Narodnoj knjižnici što nam je i ove godine omogućila posjet sajmu knjiga.

 

                                                               Daria Škrabl, 5. razred

 

 

     TULUM S(L)OVA

galerija slika

 

Povodom Mjeseca hrvatske knjige  u našoj školi u noći s 30. na 31. listopad 2015. godine organiziran je noćni čitateljski susret Tulum s(l)ova. Tulum s(l)ova je spoj noćnih čitateljskih susreta u školskim knjižnicama i čitanja na javnim mjestima, ustanovama, udrugama i poduzećima. Na noćnom čitateljskom susretu sudjelovali su ljubitelji čitanja i knjige, Mali knjižničari. Cilj susreta bio je utjecati na jačanje pozitivnog stava učenika prema čitanju.

Imali smo program događanja:

19:00 okupljanje

19:15 donosili smo pravila ponašanja Noćnog čitateljskog susreta i izradili plakat

19:30  motivacijske  igre za bolju socijalizaciju učenika

20:00 ceremonijalno čitanje knjige ili ulomka tekstova po odabiru učenika

21:30 povezivanje s drugom školom preko skypea naša partnerska škola bila je Češka osnovna škola Josipa Ružičke Končanica

22:00 večera

22:30 radionica  „I bi svjetlost“

23:00 gledanje filma Duh u močvari prema istoimenom lektirnom djelu Ante Gardaša

00:30-7:00  spavanje

 

Naš partner na skypeu je bila Češka osnovna škola Josipa Ružičke Končanica. Međusobno smo jedni drugima preko skypea čitali pjesme koje smo sami odabrali. Odabrali smo pjesmu Penezi Božidara Brezinščaka Bagole i dvije pjesme naših učenika na materinjem jeziku.

Bilo je ovo vrlo zanimljivo druženje koje je odnos prema knjizi i čitanju knjigoljupce još više zbližilo.

 

 

Mjesec hrvatske knjige   15.10. – 15.11. 2015.

 

Tema:   Upali lampicu i čitaj!

 

Međunarodna godina svjetlosti i tehnologija zasnovanih na svjetlu.

PROGRAM  U NAŠOJ KNJIŽNICI:

Čitajmo na glas  15. 10. – 15.11.

U našoj školi svakog petka za vrijeme 4. sata  Mali knjižničari  će pročitati kratki odlomak iz romana ili kratku priču u svakom razredu.

 

Književni susret 19.10.

Sanja Pilić – književni susret za sve učenike od 1. do 8. razreda.

 

Dan hrvatskih knjižnica  11. 11.

Povodom Dana hrvatskih knjižnica Mali knjižničari posjetit će grupu Zvončići iz Dječjeg vrtića Balončica ta ih počastiti koktelom priča, pjesama, zagonetki.

 

Posjet Interliberu  - 12. 11.

 

Tulum s(l)ova – noćni čitateljski susret

U noći s 30. na 31. 10.  učenici će sudjelovati u noćnom čitateljskom susretu u sklopu projekta za poticanja čitanja Tulum s(l)ova. Učenici naše škole pridružit će se grupi od 36 škola koje će tu noć imati čitateljski susret. Ove godine naša škola je u partnerstvu s Češkom osnovnom školom Josip Ružičke, Končanica iz Bjelovarsko-bilogorske županije.

 

 „Putovanja do znanja“

 

Nacionalni kviz za poticanje čitanja je natjecanje za mlade čitatelje koji se tradicionalno provodi u okviru Mjeseca hrvatske knjige.

Za sudjelovanje u ovogodišnjem online kvizu koji se nalazi na adresi www.knjiznica.hr/kviz treba pročitati knjige:

 

77 kuhinjskih pokusa Milan Sikirica

 

 

 

Mali fizičar Jasna Bagić Ljubičić

 

 

 

 

Priloženi dokumenti:
DOGADANJA 2014 KNJIZNICA.pdf

preskoči na navigaciju