preskoči na sadržaj

Osnovna škola Viktora Kovačića Hum na Sutli

Login

ured@os-vkovacica-humnasutli.skole.hr

RADNO VRIJEME

KONTAKTI

_______________________

E-DNEVNIK UPUTE ZA RODITELJE

__________________________

Eko-projektni dan "Zaštita voda"

TURIZAM OČIMA MLADIH

_________________

PROJEKT BALTAZAR

PROJEKT "ZALOGAJČEK"

___________________

 

Osnovna škola Viktora Kovačića Hum na Sutli

________________________

 DAN DAROVITIH

_________________________

JAVNI POZIV ZA PONUDE

__________________________

LIKOVNA KULTURA

ETNO ELEMENTI
U DRUŠTVENIM IGRAMA

________________________

PODUZETNIŠTVO U PODRUČJU LIKOVNE KULTURE

____________________

KATALOG I CIJENE PROIZVODA
2015./16.

________

OPIS RADA- UZ GLAŽUTA

Babica i Dedek v keramiki

Keramičari-fotogalerija

_____________________

ISTRAŽIVAČKI RAD

TRADICIJSKA JELA
HUMSKO-SUTLANSKOG KRAJA
____________________

JEDINSTVENI  ZAGORSKI   STOL  u tehnici terakote

_______________________

DIZAJN U ETNO KULTURI HRVATSKOG ZAGORJA

ETNO  DIZAJN  U  KERAMICI

__________________________________

____________________________

 

ne bacajte plastične čepove.....

_____________________________

 

BESPLATNO RJEŠAVANJE ZADATAKA IZ MATEMATIKE

O Š Viktora Kovačića

Comenius Hrvatsko-Poljski

PRAZNOGLAVICA

 

LIKOVNA SKUPINA

 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 10. 6. 2015.

Ukupno: 147123
Ovaj mjesec: 3958
Ovaj tjedan: 146
Danas: 146
2017./ 2018.

JELOVNIK

VELJAČA

2016./ 17.

KALENDAR RADA

 

UDŽBENICI

1.r. 5.r.
2.r. 6.r.
3.r. 7.r.
4.r. 8.r.

 

Hum na Sutli
Rad Učeničke zadruge «Glažuta»

Osnovna škola Viktora Kovačića Hum na Sutli smještena je u sjeverozapadnom dijelu Krapinsko-zagorske županije, na samoj granici sa R Slovenijom. Ove godine ima 358 učenika, a rad se odvija u središnjoj i pet područnih škola.

Najviše mogućnosti za razvoj poduzetnosti, vještina i osobnih obilježja vezano iz ekonomsku neovisnost učenici OŠ Viktora Kovačića imaju radom u sekcijama Učeničke zadruge Glažuta. Rad učeničke zadruge temelji se na uzgoju voća i povrća za potrebe školske kuhinje, ljekovitog i začinskog bilja, na praktičnom radu i izradi proizvoda i ukrasnih predmeta koji su namijenjeni za prodaju. Organiziraju se prodajne izložbe i sajmovi (božićni i uskrsni sajam u mjestu, sudjeluje se i na Zagrebačkom velesajmu, Markovom sajmu i sl.), a lokalnim poduzećima nude se proizvodi poput licitara, čestitki, božićnih, uskrsnih i drugih prigodnih ukrasa. Likovna grupa izrađuje kalendare sa likovnim radovima vezanim uz tematiku oslikavanja boca, poznatih Humčana ili tematiku drugih školskih projekata.

Također se kontinuirano provode akcije prikupljanja starog papira i drugih sekundarnih sirovina. Učenici vode skrb o uređenju školskog okoliša. Rado se uključuju i potiču humanitarne akcije.

 

Učenička zadruga Glažuta osnovana je u proljeće 2003. godine, a ime je dobila po našoj poznatoj tvornici ambalažnog stakla (današnjoj Vetropack Straži) koju su naši stari zvali «glažuta». Svake godine učenička zadruga broji od 7 – 8 sekcija i uključuje oko 150 učenika.

Ove godine zadruga broji preko 135 učenika stalnih članova koji djeluju u 9 sekcija:

*      Mladi povrtlari

*      Mali cvjećari

*      Uzgajivači ljekovitog i začinskog bilja PŠ Taborsko

*      Medičari

*      Likovna supina 1. – 4. razred središnje škole

*      Likovna skupina 5.- 8 razred središnje škole

*      Likovna sekcija PŠ Prišlin i PŠ Druškovec

*      Mali zadrugari PŠ Lupinjak i PŠ Brezno

 

Mladi povrtlari: učenici uz pomoć učiteljica biologije i kemije te domara vode skrb o školskom vrtu i voćnjaku koji broji oko 75 sadnica. U vrtu se uzgajaju kulture za potrebe školske kuhinje (krastavci, luk, peršin, mrkva, cikla, …). Radovi započinju u proljeće i učenici se uključuju u pripremu gredica, sjetvu, pljevljenje i branje voća i plodova u lipnju. Osim toga učenici vode skrb i o uređenju cjelokupnog okoliša, kroz nekoliko akcija uređenja u kojima sudjeluju svi učenici škole, provode se i akcije s roditeljima i učiteljima. Za potrebe povrtlara prošle je godine izgrađena i nova vrtna kućica.

 

Mali cvjećari:  Cvjećari njeguju ukrasni dio vrta, a vode skrb i o cvjetnim gredicama u okolišu škole, brinu o cvijeću u školskom prostoru, a svako proljeće pripremaju presadnice vodenika, tagetesa, pelargonija koje se koriste za presađivanje u interijeru i okolišu škole, a višak se prodaje na tržnom prostoru u Humu na Sutli.

 

Uzgajivači ljekovitog i začinskog bilja djeluju pri PŠ Taborsko. Uzgajaju i sakupljaju začinsko i ljekovito bilje našeg kraja, prikupljaju narodne recepte, pripremaju tinkture, sokove i sirupe. Bilje se pakira u prigodnu eko-ambalažu i prodaje na sajmovima. Sirupi i sokovi se uglavnom koriste u školskoj kuhinji, jedan dio se prodaje. Dišeća zipkica i dišeči vanjkušek bili su predloženi i za humski suvenir na natječaju koji je raspisala TZ općine Hum na Sutli.

Likovna skupina PŠ Druškovec surađuje sa skupljačima i uzgajivačima ljekovitog bilja, na način da izrađuju ambalažu od kartona, gline, platna – zipkice, babuške, jastučiće. Za božićni i uskrsni sajam izrađuju čestitke i različite prigodne ukrasne predmete koji su namijenjeni za prodaju.

 

Medičari su najmlađa sekcija unutar učeničke zadruge. Počela je s radom 2008. godine, s ciljem njegovanja kulturne baštine i narodnih običaja te upoznavanja s medičarskom tradicijom u našem kraju, posebice u izradi licitarskog srca. U početku su se izrađivali tradicijski oblici licitara (srca, bebice, konjići) a kasnije smo krenuli u izradu različitih božićnih i uskrsnih ukrasa. Licitari se prodaju na sajmovima, koriste se kao pokloni u raznim prigodama te za ukrašavanje bora.

 

Likovna skupina 5. – 8. razreda središnje škole može se pohvaliti sa vrlo raznolikim programom: dizajnirali i izrađivali plakate, mozaike i ukrasne predmete od eko-materijala, oslikavali su staklene boce (poklon za poslovne partnere Vetropack Straže), fotografije oslikanih boca poslužile su za izradu kalendara. Prije nekoliko godina nabavljena je peć za keramiku te se pristupilo izradi različitih ukrasnih predmeta od gline. U sklopu projekta «Škole za Afriku» izrađivale su i prodavale afričke maske sa magnetima. Posljednje dvije godine keramičari su jedna od najaktivnijih sekcija unutar zadruge, rade na projektima vezanim uz očuvanje tradicije, a svojim proizvodima plijene posebnu pažnju i na sajmovima i na različitim izložbama. Likovna grupa viših razreda ove je godine izradila vrlo lijepi kalendar sa grafikama poznatih Humčana, kao nastavak projekta koji se provodio prošle školske godine.

 

Likovne skupine nižih razreda središnje škole, PŠ Prišlin te mali zadrugari iz PŠ Lupinjak i PŠ Brezno uspješno sudjeluju u radu zadruge izradom čestitki, adventskih vjenčića, svijećnjaka, ukrasnih predmeta, nakita, marama i sl.

 

            Vjerujemo da smo po izradi licitara i predmeta od keramike posebni u našem okružju. Božićni i proljetni sajam su u našem kraju gotovo već tradicionalni i dobro prihvaćeni, imamo i stalne kupce naših čestitki i božićnih ukrasa. Učenici osim u izradi proizvoda i predmeta imaju značajnu ulogu u organizaciji prodajnih izložbi i sajmova, postavljanju cijena proizvoda, promidžbi i prezentaciji rada.

U budućnosti namjeravamo povećati participaciju učenika u organizaciji aktivnosti ekonomskog karaktera prijavljivanjem na natječaje na razini županije, države EU, organizacijom tematskih prodajnih izložbi (likovni radovi, fotografije…).

 

                                                                                                         

ŠKOLSKI VRT

UČENIČKO ZADRUGARSTVO

ŠKOLSKI OKOLIŠ

ŠKOLSKI VRT PŠ LUPINJAK

ŠKOLSKI VRT PŠ TABORSKO

 

preskoči na navigaciju