preskoči na sadržaj

Osnovna škola Viktora Kovačića Hum na Sutli

Login

ured@os-vkovacica-humnasutli.skole.hr

RADNO VRIJEME

KONTAKTI

_______________________

E-DNEVNIK UPUTE ZA RODITELJE

__________________________

 

PROJEKT BALTAZAR

PROJEKT "ZALOGAJČEK 2"

___________________

 

Osnovna škola Viktora Kovačića Hum na Sutli

________________________

 

JAVNI POZIV ZA PONUDE

__________________________

LIKOVNA KULTURA

 

Tradicijske igračke I.

Tradicijske igračke II.

Tradicijske igračke III.

 

ETNO ELEMENTI
U DRUŠTVENIM IGRAMA

________________________

PODUZETNIŠTVO U PODRUČJU LIKOVNE KULTURE

____________________

KATALOG I CIJENE PROIZVODA
2015./16.

________

OPIS RADA- UZ GLAŽUTA

Babica i Dedek v keramiki

Keramičari-fotogalerija

_____________________

ISTRAŽIVAČKI RAD

TRADICIJSKA JELA
HUMSKO-SUTLANSKOG KRAJA
____________________

JEDINSTVENI  ZAGORSKI   STOL  u tehnici terakote

_______________________

DIZAJN U ETNO KULTURI HRVATSKOG ZAGORJA

ETNO  DIZAJN  U  KERAMICI

____________________________

 

 

___________________

BESPLATNO RJEŠAVANJE ZADATAKA IZ MATEMATIKE

O Š Viktora Kovačića

Comenius Hrvatsko-Poljski

PRAZNOGLAVICA

 

LIKOVNA SKUPINA

 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 10. 6. 2015.

Ukupno: 278800
Ovaj mjesec: 3021
Ovaj tjedan: 668
Danas: 40
POPIS UDŽBENIKA

 

UDŽBENICI

1.r. 5.r.
2.r. 6.r.
3.r. 7.r.
4.r. 8.r.

 

JELOVNIK

 

 

 

Rad Učeničke zadruge «Glažuta»

 

 

Osnovna škola Viktora Kovačića Hum na Sutli smještena je u sjeverozapadnom dijelu Krapinsko-zagorske županije, na samoj granici sa R Slovenijom. Ove godine ima 358 učenika, a rad se odvija u središnjoj i pet područnih škola.

Najviše mogućnosti za razvoj poduzetnosti, vještina i osobnih obilježja vezano iz ekonomsku neovisnost učenici OŠ Viktora Kovačića imaju radom u sekcijama Učeničke zadruge Glažuta. Rad učeničke zadruge temelji se na uzgoju voća i povrća za potrebe školske kuhinje, ljekovitog i začinskog bilja, na praktičnom radu i izradi proizvoda i ukrasnih predmeta koji su namijenjeni za prodaju. Organiziraju se prodajne izložbe i sajmovi (božićni i uskrsni sajam u mjestu, sudjeluje se i na Zagrebačkom velesajmu, Markovom sajmu i sl.), a lokalnim poduzećima nude se proizvodi poput licitara, čestitki, božićnih, uskrsnih i drugih prigodnih ukrasa. Likovna grupa izrađuje kalendare sa likovnim radovima vezanim uz tematiku oslikavanja boca, poznatih Humčana ili tematiku drugih školskih projekata.

Također se kontinuirano provode akcije prikupljanja starog papira i drugih sekundarnih sirovina. Učenici vode skrb o uređenju školskog okoliša. Rado se uključuju i potiču humanitarne akcije.

 

Učenička zadruga Glažuta osnovana je u proljeće 2003. godine, a ime je dobila po našoj poznatoj tvornici ambalažnog stakla (današnjoj Vetropack Straži) koju su naši stari zvali «glažuta». Svake godine učenička zadruga broji od 7 – 8 sekcija i uključuje oko 150 učenika.

Ove godine zadruga broji preko 135 učenika stalnih članova koji djeluju u 8 sekcija:

Mladi povrtlari

Uzgajivači ljekovitog i začinskog bilja PŠ Taborsko i MŠ

Likovna skupina KERAMIČARI 5.- 8. razred MŠ

Likovna skupina PŠ Prišlin, PŠ Brezno, PŠ Druškovec i PŠ Lupinjak

Mali zadrugari PŠ Lupinjak i PŠ Brezno

 

Mladi povrtlari: učenici uz pomoć učiteljica biologije i kemije te domara vode skrb o školskom vrtu i voćnjaku koji broji oko 75 sadnica. U vrtu se uzgajaju kulture za potrebe školske kuhinje (krastavci, luk, peršin, mrkva, cikla, …). Radovi započinju u proljeće i učenici se uključuju u pripremu gredica, sjetvu, pljevljenje i branje voća i plodova u lipnju. Osim toga učenici vode skrb i o uređenju cjelokupnog okoliša, kroz nekoliko akcija uređenja u kojima sudjeluju svi učenici škole, provode se i akcije s roditeljima i učiteljima. Za potrebe povrtlara prošle je godine izgrađena i nova vrtna kućica.

 

 

Uzgajivači ljekovitog i začinskog bilja PŠ Taborsko i MŠ uzgajaju i sakupljaju začinsko i ljekovito bilje našeg kraja, prikupljaju narodne recepte, pripremaju tinkture, sokove i sirupe. Bilje se pakira u prigodnu eko-ambalažu i prodaje na sajmovima. Sirupi i sokovi se uglavnom koriste u školskoj kuhinji, jedan dio se prodaje. Dišeća zipkica i dišeči vanjkušek bili su predloženi i za humski suvenir na natječaju koji je raspisala TZ općine Hum na Sutli.

 

Likovna skupina PŠ Druškovec surađuje sa skupljačima i uzgajivačima ljekovitog bilja, na način da izrađuju ambalažu od kartona, gline, platna – zipkice, babuške, jastučiće. Za božićni i uskrsni sajam izrađuju čestitke i različite prigodne ukrasne predmete koji su namijenjeni za prodaju.

 

Likovna skupina KERAMIČARI 5.- 8. razred MŠ može se pohvaliti sa vrlo raznolikim programom: dizajnirali i izrađivali plakate, mozaike i ukrasne predmete od eko-materijala, oslikavali su staklene boce (poklon za poslovne partnere Vetropack Straže), fotografije oslikanih boca poslužile su za izradu kalendara. Prije nekoliko godina nabavljena je peć za keramiku te se pristupilo izradi različitih ukrasnih predmeta od gline. U sklopu projekta «Škole za Afriku» izrađivale su i prodavale afričke maske sa magnetima. Posljednje dvije godine keramičari su jedna od najaktivnijih sekcija unutar zadruge, rade na projektima vezanim uz očuvanje tradicije, a svojim proizvodima plijene posebnu pažnju i na sajmovima i na različitim izložbama. Likovna grupa viših razreda ove je godine izradila vrlo lijepi kalendar sa grafikama poznatih Humčana, kao nastavak projekta koji se provodio prošle školske godine.

 

Likovna skupina PŠ Prišlin, PŠ Brezno, PŠ Druškovec i PŠ Lupinjak​ uspješno sudjeluju u radu zadruge izradom čestitki, adventskih vjenčića, svijećnjaka, ukrasnih predmeta, nakita, marama i sl. Surađuje sa skupljačima i uzgajivačima ljekovitog bilja, na način da izrađuju ambalažu od kartona, gline, platna – zipkice, babuške, jastučiće.

 

Vjerujemo da smo po izradi licitara i predmeta od keramike posebni u našem okružju. Božićni i proljetni sajam su u našem kraju gotovo već tradicionalni i dobro prihvaćeni, imamo i stalne kupce naših čestitki i božićnih ukrasa. Učenici osim u izradi proizvoda i predmeta imaju značajnu ulogu u organizaciji prodajnih izložbi i sajmova, postavljanju cijena proizvoda, promidžbi i prezentaciji rada.

U budućnosti namjeravamo povećati participaciju učenika u organizaciji aktivnosti ekonomskog karaktera prijavljivanjem na natječaje na razini županije, države EU, organizacijom tematskih prodajnih izložbi (likovni radovi, fotografije…).

 

PLAN RADA UČENIČKE ZADRUGE

 

                                                                                                         

 

 

preskoči na navigaciju