preskoči na sadržaj

Osnovna škola Viktora Kovačića Hum na Sutli

Login

ured@os-vkovacica-humnasutli.skole.hr

RADNO VRIJEME

KONTAKTI

_______________________

E-DNEVNIK UPUTE ZA RODITELJE

__________________________

 

PROJEKT BALTAZAR

PROJEKT "ZALOGAJČEK 2"

___________________

 

Osnovna škola Viktora Kovačića Hum na Sutli

________________________

 

JAVNI POZIV ZA PONUDE

__________________________

LIKOVNA KULTURA

 

Tradicijske igračke I.

Tradicijske igračke II.

Tradicijske igračke III.

 

ETNO ELEMENTI
U DRUŠTVENIM IGRAMA

________________________

PODUZETNIŠTVO U PODRUČJU LIKOVNE KULTURE

____________________

KATALOG I CIJENE PROIZVODA
2015./16.

________

OPIS RADA- UZ GLAŽUTA

Babica i Dedek v keramiki

Keramičari-fotogalerija

_____________________

ISTRAŽIVAČKI RAD

TRADICIJSKA JELA
HUMSKO-SUTLANSKOG KRAJA
____________________

JEDINSTVENI  ZAGORSKI   STOL  u tehnici terakote

_______________________

DIZAJN U ETNO KULTURI HRVATSKOG ZAGORJA

ETNO  DIZAJN  U  KERAMICI

____________________________

 

 

___________________

BESPLATNO RJEŠAVANJE ZADATAKA IZ MATEMATIKE

O Š Viktora Kovačića

Comenius Hrvatsko-Poljski

PRAZNOGLAVICA

 

LIKOVNA SKUPINA

 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 10. 6. 2015.

Ukupno: 278811
Ovaj mjesec: 3032
Ovaj tjedan: 679
Danas: 51
POPIS UDŽBENIKA

 

UDŽBENICI

1.r. 5.r.
2.r. 6.r.
3.r. 7.r.
4.r. 8.r.

 

JELOVNIK

 

 

 

 

 

 

4. MEĐUNARODNA KONFERENCIJA DRUŠTVA VODNA AGENCIJA: ,,UTJECAJ MEĐUNARODNE KOMUNIKACIJE NA NAŠE VODE"
 
 
U Rogaškoj Slatini, 5. i 6. listopada, održana je Četvrta međunarodna konferencija društva Vodna agencija s temom „Utjecaj međunarodne komunikacije na naš vodni otisak“  na kojoj su uz 15 stručnih predavača iz 6 država sudjelovale i Hrvatske vode, predstavljajući dječji program. U organizaciji Vodne agencije u svečanoj dvorani Anindvor u Rogaškoj Slatini održana je međunarodna konferencija koja je okupila 70 sudionika iz šest zemalja: Slovenije, Hrvatske, Mađarske,Srbije, Austrije i Nizozemske. Konferenciju je službeno otvorio gradonačelnik Rogaške Slatine Branko Kidrič, čiji je službeni program
započeo nakon glazbenih točaka zbora učenika I. osnovne škole Rogaške Slatine i izvođača Glazbene škole Rogaška Slatina. Sudionici konferencije su kroz stručne prezentacije predstavnika Vodne agencije, osnovnih škola iz Slovenije i javnih vodno-komunalnih poduzeća iz Hrvatske (Slavonski Brod i Rijeka) i Srbije (Subotica) bili upoznati s primjerima dobre prakse i projektom Vodni agent, koji se provodi u osnovnim školama promovirajući racionalno korištenje voda kroz praćenje potrošnje vode na slavini. Predstavljeni su i projekti provedeni u osnovnih školama u Austriji s ciljem poticanja djece na korištenje vode za piće iz slavine te edukativni dječji programi JVP „Vode Vojvodine“ iz Novog Sada, nacionalnog parka Jegrička. Glavnu temu konferencije prezentirala je predstavnica Sveučilišta Twente iz Nizozemske kao koordinator školskog projekta u organizaciji udruge Water Footprint Network, predstavljajući rezultate istraživanja stvarne potrošnje i onečišćenja voda prilikom svakodnevne upotrebe voda. Iznenađujuće činjenice kako je za svakodnevnu prosječnu potrebu jednog stanovnika Europe potrebno oko 4000 lit/dan, što uz dnevnu potrošnju vode obuhvaća i utrošenu količinu vode za proizvodnju korištenih prehrambenih namirnica, dale su novu dimenziju stvarnog otiska na vodni resurs i potrebu odgovornijeg upravljanja vodama. Predstavljena su i dva aktualna projekta Water agent 003 i Wat.Edu u programu Erasmus+ s partnerima iz Mađarske, Grčke i Češke u kojem sudjeluju Vodna agencija i I. OŠ iz Rogaške Slatine. U okviru stručnih prezentacija predstavljen je i dječji program Hrvatskih voda koji je pojavom maskote Hrvoja odmah privukao pažnju sudionika i osvojio simpatije publike. Dječji program predstavljen je edukativnim
slikovnicama, prikazom aktivnosti i rezultata tijekom pet godina provedbe. Sudionici konferencije pokazali su veliko zanimanje za maskotu i slikovnice Hrvatskih voda te su se nakon službenog dijela konferencije tražile slikovnice i pokoja informacija više, uz savjete iz vlastitog iskustva u provedbi programa. U okviru programa konferencije organiziran je okrugli stol na kojem su sudjelovali predstavnici Aquatike iz Karlovca, tvrtki ekoloških proizvoda i ozonskih pročišćivača te uzgajališta riba na održivim principu iz Slovenije, koji su predstavili svoje projekte i inovacije usmjerene na smanjenje onečišćenja voda i edukaciju. U okviru konferencije organiziran je i stručni obilazak izvorišta mineralne vode te uzgajališta riba s recirkulacijskim sustavom   Šmarju pri Jelšahu. Uz razmjenu iskustva i završnu poruku predsjednika Vodne agencije Jože Cvetka i voditeljice programa udruge Majde Adlešić kako je potrebno naučiti poštivati vodu i educirati mlade kao najbolje promotore očuvanja voda i inovativnih ideja prema cijeloj zajednici, uspješno je završena konferencija uz degustaciju ribe iz održivog uzgoja. Predstavnik naše škole bila je eko koordinatorica Jasminka Podhraški.
 
 

 

 

 

 

 

 

_________________________________________________________________________________________

 

 

"Veliki lov na biljke“ (The Great Plant Hunt) edukativni projekt  

 

 


Organizatori projekta su Zaklada za odgoj i obrazovanje za okoliš (Foundation for Environmental Education - FEE) i Toyota Found for Europe 
Projekt je usredotočen na biološku raznolikost s posebnim naglaskom na biljkama i njima pridruženim vrstama.  
„Veliki lov na biljke“ namijenjen je djeci u dobi od 5 do 11 godina, a glavni cilj projekta je obrazovati djecu o biološkoj raznolikosti, njenoj važnosti, te ih poticati na pozitivno djelovanje.

Ostali ciljevi projekta su: 
• Razvoj mladih kao zagovornike očuvanja biološke raznolikosti

• Promocija lokalnih akcija vezanih uz biološku raznolikost

• Razvoj znanstveno utemeljenih nastavnih materijala u skladu s načelima Konvencije o biološkoj raznolikosti (Convention on Biological diversity - CBD) koji bi omogućili odgojiteljima/nastavnicima promociju aktivnosti vezanih za obrazovanje o biološkoj raznolikosti

• Promicanje kritičkog razmišljanja uz pristup „idi i vidi“ (učenje kroz rad) • Biti u skladu s Konvencijom o biološkoj raznolikosti / Zelenim koridorom (Green Corridor) 
Pomoći u postizanju EU/UN ciljeva za obrazovanje o biološkoj raznolikosti THE GREAT PLANT HUNT CROATIA The Campaign is a joint initiative of Toyota Motor Europe and the Foundation for Environmental Education. The campaign focuses on biodiversity with a particular emphasis on plants and their associated species. The campaign includes educational aspects, based on the FEE Educational Principles, and practical activities based on resources developed by the Royal Botanic Gardens, Kew with funding from the Wellcome Trust. 

Edukacija za projekt Veliki lov na bilje

 

 

 

 

 

U današnje , suvremeno vrijeme vrlo je važno djecu odgajati u duhu suživota sa prirodom. Ekologija je postala vrlo važan dio uloge roditelja u razvoju djeteta. Sreća je što „biti i razmišljati zeleno“ nije teško. Štoviše svaka lekcija može biti interaktivna i zabavna.

Mnogo je načina da klinci, stanovnici planete Zemlje svaki dan pomognu da se ona i očuva. Počnimo od svakodnevne edukacije o važnosti i načinima kako zaštiti našu malu i krhku plavu kuglu.

Voda je važan dio našega života. Djecu trebamo naučiti koliko je važno čuvati i štedjeti vodu. Na zemljinoj površini ima više vodenih površina nego zemljani. No, zalihe pitke vode su ograničene i vrlo je važno da razvijemo svijest kod djece kako bi naša i njihova budućnost bila svjetlija.

Djeci objasnite da je lijepo se kupati, ali da je tuširanje efikasnije i da ćemo tako potrošiti manje vode.

Podijelite sa djecom zabavne činjenice o vodi. Recite im da je kada 97,5% svjetske vode. Uzmite malu čašicu i pokažite mu koliko je 2,5% pitke vode zapravo malo. A o vodi ovisi sve. Hrana, ljudi, biljke i životinje.

U proljeće započnite vaš mali, obiteljski eko projekt. Nabavite sjeme, uredite dio vrta, balkona ili prozorske daske u malo dječje poljoprivredno zemljište. Kupite sjemenke, neka ih dijete posije. Naučite ga da biljke treba zalijevati. Zajedno se radujte kada iz sjemena proklije biljka. Gledajte je kako raste. Neka dijete redovito zaljeva svoj vrt… Uberite plodove. Promjena klime i globalno zatopljavane je nešto što će utjecati na život vašeg potomka. Ukoliko ga počnete učiti o činjenicama i načinima da zaustavimo promjene koje smo mi pokrenuli možda će baš on biti vođa budućeg pokreta koji će svijet odvesti u budućnost u kojoj neće biti riječi „zeleni, ekologija, smeće, zagađenje“, iz jednostavnog razloga jer živjeti zeleno će biti dio svakodnevnice…

 

 

 

preskoči na navigaciju